Viherkasvien mullanvaihto

Viherkasvien mullanvaihto kannattaa tehdä keväällä, jolloin viherkasvit alkavat kaipaamaan uutta voimaa ja valoa.

Mullanvaihto

Kukat ja viherkasvit saavat uudesta mullasta uutta elinvoimaa. Pienempien viherkasvien ja kukkivien kasvien mullanvaihto on hyvä tehdä vuosittain, lepokauden loputtua. Hidaskasvuisten ja suurten viherkasvien mullanvaihtoa suositellaan 2-3 vuoden välein. Suurten ruukkukasvien mullanvaihto joka vuosi on hankala ja työläs toimenpide, mutta pintaan kertyneiden ravinnesuolojen kaapiminen, ja uuden mullan lisääminen pintaan voidaan tehdä vuosittain. Paras ja mullanvaihtoaika on helmi–maaliskuussa. Kukkivien kasvien mullanvaihto voidaan tehdä myös myöhemmin keväällä.

Uuden ruukun ja mullan valinta

Kun ruukku on jäänyt pieneksi, on syytä vaihtaa multa ja ruukku uuteen. Jos juuripaakku on juurten peitossa, ruukun koko tulisi vaihtaa 2-3cm suurempaan. Ruukkuvaihtoehtoja ovat päältä kasteltava ruukku ja alta kasteltava ruukku. Kumpaankin vaihtoehtoon suositellaan kasvualustaksi Belinda kukkamultaa.

Mullanvaihdon vaiheet


1) Aseta tarvittava määrä uutta multaa sille varatulle astialle. Lisää kädenlämpöistä vettä noin 0,5 – 1,0 desilitraa yhtä multalitraa kohden. Möyhennä multaa käsin, niin että multa on tasaisen kostea.


2) Kastele juuripaakku hyvissä ajoin ennen mullanvaihtoa. Kostea juuripaakku irtoaa helpommin ruukusta ja estää juuripaakun vaurioitumisen. Tartu kädellä ruukun pohjasta ja toisella kasvin juuripaakun pinnasta. Vedä ruukku irti juuripaakusta.

3) Varo rikkomasta juuripaakkua, voit kuitenkin poistaa vanhaa multaa ja vioittuneet juuret. Aseta kasvi uuteen ruukkuun entiseen syvyyteen. Valuta uutta multaa ruukun pohjaan ja juuripaakun ympärille.


4) Tiivistä multa kevyesti sormin painellen. Muista jättää päältä kasteltaviin ruukkuihin riittävä kasteluvara.