Lehtipuun istutus

Lehtipuun istutus aloitetaan kasvupaikan valinnalla. Yleisimmille lehtipuille suositus on, että kasvupaikka on valoisa ja viettävä. Puun koosta riippuen kasvualustan syvyyden tulee olla 60-100cm. Isojen lehtipuiden kasvualustan vähimmäisvaatimus on noin 80cm. Pienien tonttien istutuksissa pitää myös huomioida puun lopullinen koko. Istutus keväällä tai syksyllä, astiataimet milloin vain kasvukauden aikana.

Istutus

Istutusvaiheessa poista kasvatustaimelta astia. Juuripaakku on pidettävä kosteana ja ehjänä. Hyvä keino on laittaa astian pohjalle kädenlämpöistä vettä ja pitää juuripaakku kuopan kaivuun ajan astiassa. Paakkutaimilla oleva säkkikangas pidetään ehjänä. Kangas maatuu ja juuret kasvavat siitä läpi. Aseta puu varovaisesti kuoppaan niin että juuripaakku pysyy ehjänä.

Tämän jälkeen lisätään kuoppaan täytteeksi perusmaan ja Belinda Puutarhamullan seos. Jos perusmaa on hyvin savipitoinen, suositeltava sekoitussuhde on 3/4 Belinda puutarhamultaa ja 1/3 perusmaata. Jos perusmaa on taas hyvin hiekkaista tai humuspitoinen, pienempi määrä puutarhamultaa riittää.

Kun kuopasta on 2/4 osaa täytetty lisää runsaasti vettä (30-40 litraa/puu). Kun vesi on lisätty, täytetään kuoppa kokonaan. Lopuksi maa tiivistetään kevyesti. Mullan lisäyksen jälkeen puun ympärille on hyvä laittaa vähintään 2 tukiseivästä, jotta puu kasvaisi suorassa. Tukiseipäät pitää laittaa tukevasti maahan. Tukiseipäät sidotaan narulla kiinni puunrunkoon.

Kastelu ja lannoitus

Vasta istutettuja puita pitää muistaa kastella kerran viikossa vähintään 25 litraa/puu. Keväällä istutettuihin lehtipuihin kannattaa lisätä kasvukauden aikana kastelulannoitetta tai yleislannoitetta.

Syyslannoitus kannattaa tehdä elo–syyskuun taitteessa lannoitteella, joka ei sisällä typpeä. Vanhojen puiden lannoitus on tarpeetonta koska juuret kasvavat niin syvälle maahan, että pintalannoituksesta tulee tarpeeton.